Τυρί

Τα Π.Ο.Π. ελληνικά τυριά, με τη μοναδική τους γεύση, εξηγούν γιατί η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα ξεπερνάει κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Κάθε ελληνικό τυρί είναι φτιαγμένο με μεράκι, γνώση και άφθονο ταλέντο. 70 περίπου είδη τυριών έχουν καταγραφεί και από αυτά τα 21 να έχουν πιστοποιηθεί ως προϊόντα Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Η παραδοσιακή Βαρελίσια Φέτα Π.Ο.Π. από τα Καλάβρυτα και την Αμφιλοχία, που διατίθεται αποκλειστικά στην Ελληνική αγορά και γίνεται ανάρπαστη, χάρη στην ξεχωριστή της γεύση και την αδιαπραγμάτευτη ποιότητά της.

Ωριμάζει για περίπου τρείς (3) μήνες και διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια με άλμη. Έχει γεύση πλούσια, πικάντικη, ελαφρώς αλμυρή, με ποικίλα αρώματα και είναι συμπαγής. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά χρησιμοποιείται και σε σαλάτες, πίτες, φαγητά. Συνοδεύεται με έντονα λευκά και κόκκινα κρασιά και ρετσίνα.

Η Γραβιέρα Π.Ο.Π. (από τη Νάξο και τον Μυλοπόταμο) είναι, το δίχως άλλο, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής στα κίτρινα τυριά, αλλά και το πιο μεγάλο καμάρι, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου!

Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της πατρίδας μας.

Η Μυζήθρα και η Ξυνομυζήθρα Π.Ο.Π. από την Κρήτη. Η Μυζήθρα, ένα παραδοσιακό μαλακό φρέσκο τυρί που συνδυάζεται ευχάριστα με πολλά φαγητά. Έχει ευχάριστη, υπόγλυκη και ελαφρώς υφάλμυρη γεύση και πλούσιο άρωμα αγνού γάλακτος που προέρχεται από την περιοχή του Μυλοποτάμου. Η Ξυνομυζήθρα Π.Ο.Π., μαλακό αλοιφώδες τυρί χωρίς συγκεκριμένο σχήμα. Παράγεται από αγνό αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται από ζώα που βόσκουν στους ορεινούς όγκους του Μυλοποτάμου. Παράγεται σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές που επιτρέπουν την κυκλοφορία του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Συνδυάζεται υπέροχα με τον κρητικό ντάκο. Κυκλοφορεί σε διάφορες συσκευασίες.

Παραγωγοί

Μικροί Θησαυροί