Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου

Ελαιόλαδο και τυριά Π.Ο.Π.

Σε έναν τόπο με σημαντική αγροτική παραγωγή, όπως ο Μυλοπόταμος της Κρήτης, ήταν και παραμένει δεδομένη η ανάγκη για τη λειτουργία ενός δραστήριου συνεταιρισμού. Για αυτό και το 1977 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου. Με την πολύπλευρη δραστηριότητά του  και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου δεν υποστηρίζει μόνο τους παραγωγούς, αλλά αποτελεί και την κινητήρια δύναμη για την οικονομία της περιοχής του Μυλοποτάμου.

Το ελαιόλαδο που παράγει ο συνεταιρισμός διατίθεται στην αγορά με την ονομασία «ΑΤΑΛΗ Π.Ο.Π.». Είναι ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από καλλιέργειες της περιοχής του Βόρειου Μυλοποτάμου και παράγεται αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους. Σε όλα τα στάδια παραγωγής, από την καλλιέργεια μέχρι και τη συσκευασία, λαμβάνονται σημαντικά μέτρα όχι μόνο για τη διασφάλιση της ποιότητας του αλλά και για την αειφορική παραγωγή του.

Το ελαιόλαδο «ΑΤΑΛΗ Π.Ο.Π.» έχει γλυκιά γεύση, ελκυστικό χρυσαφί χρώμα και φρουτώδη γεύση. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποδίδονται στο ευνοϊκό κλίμα της περιοχής, στα χαρακτηριστικά του εδάφους, στις πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής και στους προσεκτικούς χειρισμούς κατά την έκθλιψη και εμφιάλωση.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου πραγματοποιεί μια σημαντική επένδυση και θέτει σε λειτουργία για πρώτη φορά μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Το 1992 προχώρησε σε ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας και έκτοτε συνεχίζεται η λειτουργία του τυροκομείου, πληρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές παραγωγής.

Εκεί παράγεται η Ξυνομυζήθρα Π.Ο.Π. Μυλοποτάμου. Ένα τυρί με λευκοκίτρινο χρώμα και μικρές διάσπαρτες τρύπες που εντυπωσιάζει με το άρωμα και τη γεύση του. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται σε 500 τόνους και για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά γάλα που προέρχεται από τα αιγοπρόβατα της περιοχής. Χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και αντιβιοτικά ωριμάζει για 3 τουλάχιστον μήνες και αποκτά έτσι τη μοναδική γεύση του.
Στο ίδιο τυροκομείο φτιάχνεται και ένα μαλακό αλοιφώδες τυρί χωρίς συγκεκριμένο σχήμα. Παράγεται από αγνό αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται από ζώα που βόσκουν στους ορεινούς όγκους του Μυλοποτάμου και είναι και αυτό προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

 

Περισσότερα: http://mylopotamos.gr/

Προϊόντα

Μικροί Θησαυροί