Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.

Εδώ και χρόνια, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ασχολείται ενεργά με την ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ, που είναι το δεύτερο πιο σημαντικό προϊόν του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων μετά τη Γραβιέρα Νάξου Π.Γ.Ε.. Μάλιστα, το 2014 δημιούργησε με ίδια κεφάλαια ύψους 450.000€ ένα σύγχρονο και πιστοποιημένο Συσκευαστήριο Πατάτας. Ενώ, παράλληλα, προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Το Συσκευαστήριο Πατάτας της Ε.Α.Σ. Νάξου βρίσκεται πίσω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (3ο Χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Νάξου-Χαλκείου, θέση Λουκάκι). Είναι πιστοποιημένο με ISO 22000:2005 και με GLOBAL G.A.P. Version 5. Μάλιστα, την τελευταία πιστοποίηση έχουν και όλοι οι παραγωγοί-μέλη της Ε.Α.Σ. Νάξου. Στο συσκευαστήριο καταφθάνουν συνεχώς οι πατάτες των παραγωγών-μελών της ένωσης, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι, τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές εγκαταστάσεις της. Στη συνέχεια, οι πατάτες συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται αποκλειστικά και μόνο σε μεγάλες αλυσίδες Super Markets. Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, ώστε να τηρείται έτσι πλήρως η διαδικασία ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή, κάθε καταναλωτής, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα, θα μπορεί να ανακαλύψει όχι μόνο από ποιον παραγωγό και από ποιο αγροτεμάχιο έχουν προέλθει οι συγκεκριμένες πατάτες, αλλά και όλες τις επεμβάσεις και τις καλλιεργητικές φροντίδες που έχουν γίνει από τη στιγμή της φύτευσης μέχρι και τη στιγμή της συγκομιδής.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Π.Ο.Π.

Το 1955, αγροτοκτηνοτρόφοι της Νάξου θέλησαν να φτιάξουν το δικό τους τυρί, καθώς η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με γρήγορο ρυθμό και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν. Ξεκίνησαν έτσι να συγκεντρώνουν το γάλα τους, ενώ παράλληλα η Ένωση τους παρείχε τεχνογνωσία. Δημιουργήθηκε έτσι η Γραβιέρα Νάξου. Ένα προϊόν που κέρδισε την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η παραγωγή του και η Ε.Α.Σ. Νάξου να προχωρήσει το 1996 στην πιστοποίηση του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Πλέον, κάθε χρόνο, η Ε.Α.Σ. Νάξου παράγει ετησίως 1.200 τόνους Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.. Τυροκομεί το σπουδαίο της τυρί στο σύγχρονο, πιστοποιημένο τυροκομείο της χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στη Νάξο. Ακολουθεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και τους κανόνες της παραδοσιακής τυροκόμησης, αποφεύγοντας παράλληλα την προσθήκη σκόνης, συντηρητικών, αντιβιοτικών, χρωστικών ουσιών, τη συμπύκνωση και το συμπύκνωμα γάλακτος.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι σκληρό τυρί με υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, φίνο άρωμα, γλυκιά, λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση κι εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα προϊόντα του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων (σ.σ. το άλλο η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κ.λ.π). Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα (ελάχιστο ποσοστό) και 20% αιγοπρόβειο γάλα (μέγιστο ποσοστό), με προσθήκη πυτιάς. Είναι η μοναδική ελληνική γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα που έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο, καθώς, για να παραχθεί ένα κιλό Γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα!
Τέλος, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς. Μερικές από αυτές είναι το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών (2011), το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards (2017, 2020) και τα δύο (2) Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018). Διατίθεται σε κεφαλές των εννέα (9), τριών (3) και ενός (1) κιλού, καθώς και σε κομμάτια («σφήνες») των 250 γραμμαρίων σταθερού βάρους.

 

Περισσότερα: https://easnaxos.com/

Προϊόντα

Μικροί Θησαυροί