Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων – Santo

Κρασιά, Φάβα, Τοματάκι

Ιδρύθηκε το 1947. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας με 1.200 μέλη. Δέσμευση της Santo είναι η διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης και ιστορίας, η προστασία των παραδοσιακών καλλιεργειών, η παραγωγή οίνων και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη (ΠΟΠ) υψηλής ποιότητας και η αειφόρος γεωργική ανάπτυξη του νησιού.

Η ανάδειξη όλων των τοπικών προϊόντων του νησιού με βάση τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή με έμφαση στην ιδιαιτερότητα, στη μοναδικότητα και στην αξιοπιστία είναι η βασική αποστολή της Ένωσης. Οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, το Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ, η Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ, η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα καθώς και παραδοσιακά γλυκά όπως σταφύλι, τοματάκι είναι τα προϊόντα που διαθέτει η Santo, εξαιρετικά προϊόντα πρεσβευτές της Σαντορίνης με διακριτή θέση στην παγκόσμια αγορά.

Fair Trade: Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων έχει ως κύριο σκοπό και να προστατεύει τα συμφέροντα των αγροτών του νησιού. Η επιχειρηματική της δράση, εκπροσωπώντας όλους τους αγρότες του νησιού, είναι βασισμένη στη διαφάνεια και το σεβασμό, συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στη οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και μεριμνά για την αειφόρο γεωργική ανάπτυξη στη Σαντορίνη, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εμπορίου και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των παραγωγών και των εργατών.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης: Ένα τμήμα που επενδύει στη συνεχή βελτίωση των τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης, ενώ διατηρεί φυτώριο γηγενών ποικιλιών, η μελέτη και πειραματική καλλιέργεια των οποίων διασφαλίζει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του Θηραϊκού αμπελώνα.

Αμπελώνας Βιολογικής Καλλιέργειας: Το Τμήμα του Πρωτογενούς Τομέα διατηρεί αμπελώνα Πρότυπης Βιολογικής καλλιέργειας από όπου παράγονται οι  μονοποικιλιακοί Βιολογικοί οίνοι SantoWines.

Οι εγκαταστάσεις της Santo, περιλαμβάνουν το οινοποιείο SANTOWINES, το μοναδικό πλέον στο νησί εργοστάσιο επεξεργασίας για το Τοματάκι Σαντορίνης «SANTO» και το Κέντρο Οινοτουρισμού SantoWines, τον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου, το οποίο με την εκπληκτική θέα στην Καλντέρα και τις άρτιες υποδομές φιλοξενίας, έχει καθιερωθεί ανάμεσα στους πιο σημαντικούς προορισμούς οινοτουρισμού της χώρας με 600.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Κατά την διαδικασία παραγωγής εφαρμόζονται τα Συστήματα Διαχείρισης Υγιεινής, Ασφάλειας και Ποιότητας HACCP και ISO 9001-2000 λειτουργεί στο νησί.

Το 1952 κατασκευάστηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας «ΣΑΝΤΟ» της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στο Μονόλιθο, το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί πλέον στο νησί. Πρόκειται για ένα υπέροχο από αρχιτεκτονική άποψη βιομηχανικό κτίριο της εποχής,  για το οποίο ο Συνεταιρισμός, αξιοποιώντας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, υλοποίησε επιδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα για την αναπαλαίωση του κτιρίου και τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, με στόχο η SANTO να συνεχίσει να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας από Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ αλλά και να δημιουργήσει νέα καινοτόμα προϊόντα που να αναδεικνύουν την μοναδικότητα της τοπικής πρώτης ύλης για τους καταναλωτές σε όλον τον κόσμο που αναζητούν αυθεντικές γεύσεις.

Σε ξεχωριστό, ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εγκαταστάσεων, πραγματοποιείται η επεξεργασία και η τυποποίηση της φάβας Σαντορίνης ΠΟΠ, της κάπαρης, των καπαρόφυλλων και των υπόλοιπων προϊόντων Santo.

Ο Πολτός από Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ είναι το παραδοσιακό έδεσμα του νησιού, με ζωηρό κόκκινο χρώμα, βελούδινη υφή και ασύγκριτη νοστιμιά! Μόνο το Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του, δίνει πολτό με τέτοια εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά αλλά και θρεπτικά συστατικά καθώς είναι πλουσιότερος σε λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τοματοπολτό.

τοματάκι Σαντορίνη;

Η Φάβα Σαντορίνης αποτέλεσε στο παρελθόν την κύρια πηγή πρωτεϊνών για τους κατοίκους του νησιού. Eίναι μια ειδική γηγενής ποικιλία λαθουριού και συγκεκριμένα η Lathyrus clymenum L, που καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο στη Σαντορίνη. Η ποιότητα της φάβας αλλά και ο τρόπος της καλλιέργειας και της μεταποίησης δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου σε όλη αυτή την μακρόχρονη διαδρομή αφού ακόμη και σήμερα τις περισσότερες φορές η σπορά γίνεται με ζωήλατα  άροτρα, ενώ δεν είναι σπάνια η εικόνα του αλέσματος του σπόρου με τους παλιούς χερόμυλους. Είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 2010. Αναγνωρίζεται από το υποκίτρινο χρώμα της και την γεμάτη γεύση της. ‘Εχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο της χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη, γήινη γεύση.

Φάβα Σαντορίνης

Το οινοποιείο είναι χωρητικότητας 4.000 τόνων και διαρκώς εκσυγχρονίζεται επενδύοντας σε νέο εξοπλισμό, ώστε να διαθέτει πάντα τεχνολογία αιχμής. Στις κάβες του οινοποιείου διατηρούμε τη μεγαλύτερη συλλογή οίνων, λευκών, ερυθρών και Vinsanto οι οποίοι παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2018

Τύπος: Λευκός Ξηρός Οίνος

Ονομασία Προέλευσης: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη

Ποικιλίες: 100% Ασύρτικο

Οινοποίηση: Κλασική λευκή οινοποίηση

Χαρακτηριστικά: Χρώμα λεμονί. Τα αρώματα εσπεριδοειδών κυριαρχούν στη μύτη, ακολουθούμενα από διακριτικά ανθικά αρώματα μαζί με τις χαρακτηριστικές ορυκτές νότες του Ασύρτικου. Στο στόμα ξηρό, με τραγανή οξύτητα και έντονα φρουτώδη, ορυκτή γεύση. Το τελείωμα ξεδιπλώνει νότες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων μαζί με τον αλμυρό χαρακτήρα της θαλασσινής αύρας.

Συνδυασμοί με φαγητό: Ψάρια και θαλασσινά

Ασύρτικο Σαντορίνης

 

 

Το ηφαιστειακό χώμα της καλλιέργειας

Ως γέννημα αλλεπάλληλων ηφαιστειακών εκρήξεων, η μοναδικότητα της αγροτικής παραγωγής της Σαντορίνης βασίζεται στο χώμα της. Ένα χώμα που έχει ξεχωριστή υφή και σύσταση. Πορώδες, φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, αποτελείται από λάβα, ηφαιστειακή τέφρα και ελαφρόπετρα.

Η σύνθεση του εδάφους και το κλίμα αποτελούν μια φυσική ασπίδα στις ασθένειες. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ένας από τους αρχαιότερους αμπελώνες στον κόσμο με ιστορία 3.500 ετών και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι από τους λίγους αυτόριζους αμπελώνες στην Ευρώπη, αφού δεν έχει προσβληθεί ποτέ από τη φυλλοξήρα.

Η άνυδρη καλλιέργεια κάθε εποχή

Τα φυτά δεν αρδεύονται τεχνητά ενώ οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες. Ο μόνος τρόπος για να ποτιστούν είναι η υγρασία της ατμόσφαιρας και η θαλασσινή ομίχλη, που το ηφαιστειακό έδαφος απορροφά και ενυδατώνει σιγά-σιγά τα φυτά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η στρεμματική απόδοση είναι πολύ χαμηλή, αλλά τα προϊόντα που παράγονται, τα σταφύλια, η φάβα και το Τοματάκι έχουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά και είναι μοναδικά στον κόσμο.

Η χειρωνακτική εργασία για κάθε προϊόν
Όλες οι εργασίες στα χωράφια και στον αμπελώνα γίνονται χειρωνακτικά. Στις περιοχές που η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη, οι αγρότες έχουν διαμορφώσει το έδαφος σε επίπεδα, τις λεγόμενες «πεζούλες» ώστε να διευκολύνεται η καλλιέργεια και η απορρόφηση του βρόχινου νερού. Οι αμπελουργοί έχουν εφεύρει έναν ξεχωριστό τρόπο κλαδέματος, που τον ονομάζουν «κουλούρα». Τα κλήματα παραμένουν χαμηλά στο έδαφος, πλέκονται σε σχήμα καλαθιού και έτσι τα σταφύλια ωριμάζουν μέσα στην «αγκαλιά» που δημιουργείται, προστατευμένα από τους ισχυρούς ανέμους και τον δυνατό ήλιο.

προϊόντα Σαντορίνης

 

Συνδυασμοί για τα κρασιά μας!
Απολαύστε το κρασί «Σαντορίνη» από την ποικιλία Ασύρτικο με ψάρια και θαλασσινά.
Απολαύστε το κρασί «Νεμέα» από την ποικιλία Αγιωργίτικο με κόκκινο κρέας, αλλαντικά και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες.

Περισσότερα: https://santowines.gr/el/

Προϊόντα

Μικροί Θησαυροί