Τοματάκι

Η καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αρχικά η μεταποίησή της στηρίχθηκε στην οικιακή επεξεργασία και αργότερα στην βιομηχανική, αφού χάρις στην υψηλή ποιότητά του, ο τοματοπολτός της Σαντορίνης γρήγορα έγινε επώνυμος και καταξιώθηκε στην αγορά.

Η δυναμική της καλλιέργειας ήταν πολύ μεγάλη. Συνολικά λειτούργησαν στην Σαντορίνη εννέα εργοστάσια επεξεργασίας τομάτας.

Στην σημερινή εποχή, εκατό και πλέον χρόνια από τότε που πρωτοκαλλιεργήθηκε η τομάτα, συνεχίζει η καλλιέργεια να γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, διατηρώντας αναλλοίωτη ακόμη την γεύση και την νοστιμιά της.

Μοναδική στον κόσμο ποικιλία, μικρόκαρπη και άνυδρη, με έντονα αρώματα, φυσική γλυκύτητα και γεύση αυθεντικής τομάτας, που το 2013 αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ε.Ε.

Ο Πολτός από Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ είναι το παραδοσιακό έδεσμα του νησιού, με ζωηρό κόκκινο χρώμα, βελούδινη υφή και ασύγκριτη νοστιμιά! Μόνο το Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του, δίνει πολτό με τέτοια εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά αλλά και θρεπτικά συστατικά καθώς είναι πλουσιότερος σε λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον τοματοπολτό.

Παραγωγοί

Μικροί Θησαυροί