Παναιγιαλειος Ένωση Συνεταιρισμών

Κορινθιακή Σταφίδα

Η Π.Ε.Σ. αποτελεί την κύρια εταιρία επεξεργασίας και εξαγωγής Κορινθιακής Σταφίδας, εξάγοντας περίπου το 60% της συνολικής ετήσιας παραγωγής της. Επίσης, η Π.Ε.Σ. συγκεντρώνει, τυποποιηθεί και εξάγει περίπου το 90% της ανώτερης ποιότητας σταφίδας «VOSTIZZA P.D.O.», καθώς και άλλες σημαντικές ποσότητες των ποικιλιών «Gulf» και «Provincial».

Οι εξαγωγές Κορινθιακής Σταφίδας της ένωσης συνεταιρισμών γίνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι κύριες αγορές παραμένουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως Αγγλία και Ολλανδία, αλλά και τρίτες χώρες όπως: η Αυστραλία, οι Η.Π.Α. κ.ά.. Και διατίθεται στις παρακάτω συσκευασίες: Χύμα σε χαρτοκιβώτια των 10, 12,5 και 14 κιλών καθαρού βάρους και σε ατομικές συσκευασίες από 35 γραμμάρια έως και 3 κιλά καθαρού βάρους.

Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι το φυσικό προϊόν που προκύπτει μετά την αποξήρανση των σταφυλιών της αντίστοιχης ελληνικής ποικιλίας αμπέλου, με την επιστημονική ονομασία VitisViniferaL. Η Κορινθιακή Σταφίδα καλλιεργείται στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στα παράλια μέρη της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου και στα Ιόνια νησιά, όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες με την επίδραση της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας είναι ιδανικές για την παραγωγή ενός, αξεπέραστης ποιότητας, φυσικού προϊόντος. Το εξαίρετο άρωμα και η πλούσια γεύση της την τοποθετούν ως την κορυφαία των σταφίδων. Επιπλέον, χάρη στις εξαιρετικές φυσικές ιδιότητές της, η Κορινθιακή Σταφίδα έχει ενταχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο από την αρχαιότητα. Σήμερα, καταναλώνεται απευθείας ως σνακ ή χρησιμοποιείται ως συστατικό στη μαγειρική, την αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική κ.ά.. Η Κορινθιακή Σταφίδα διακρίνεται, ανάλογα με την ποιότητά της, κατά σειρά προτεραιότητας, στις παρακάτω κατηγορίες: VOSTIZZA P.D.O., Gulf και Provincial. Η παγκόσμια γνωστή Κορινθιακή Σταφίδα με το όνομα “ΒΟΣΤΙΤΣΑ” (“VOSTIZZA”) θεωρείται ως η ανώτερη ποιότητα Κορινθιακής Σταφίδας και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα και την μοναδική γεύση της. Η “ΒΟΣΤΙΤΣΑ” καλλιεργείται αποκλειστικά στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας.
Πρόσφατες μελέτες από την Π.Ε.Σ. σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού κατέδειξαν την υψηλή διατροφική αξία της κορινθιακής σταφίδας. Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη) και διαθέτει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ιδιαίτερα το κάλιο. Ο φλοιός της έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών που λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, προσδίδουν δηλαδή στη σταφίδα προβιοτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερίνης.

σταφίδα Κορίνθου

Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν υπό την επίβλεψη του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κατέδειξαν ότι υπάρχει βιοδιαθεσιμότητα των μικροσυστατικών της σταφίδας στο αίμα και μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Ο γλυκαιμικός δείκτης της σταφίδας είναι μέτριος επί δε διαβητικών η επίδραση είναι επίσης μέτρια, και καλύτερη πολλών άλλων φρούτων, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο ακόμη και για ειδικές κατηγορίες ασθενών. Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη (35% κ.β.). Έτσι πρόκειται για ένα πολύ γλυκό φρούτο χωρίς να προξενεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, όταν καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες.

 

Περισσότερα: https://www.pesunion.gr/

Προϊόντα

Μικροί Θησαυροί