ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ

 2ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης «Μικροί θησαυροί της Ευρώπης» με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)  και να ενημερωθούμε για τους συνεταιρισ

μούς παραγωγών ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ για την υλοποίηση του στόχου της διάδοσης των συνεταιρισμών και της ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης, διενεργήθηκε από 28/4-2/5 2023 το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι εξοικείωσης με τα τοπικά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα της Νάξου και της Σαντορίνης.

Η ομάδα που επισκέφτηκε πρόσφατα το νησί της Νάξου και της Σαντορίνης για το πενταήμερο ταξίδι απαρτίζονταν από δημοσιογράφους γαστρονομίας, ηγέτες κοινής γνώμης και food bloggers. Τους υποδέχθηκαν θερμά οι πρόεδροι των συνεταιρισμών και τους ξενάγησα στις εγκαταστάσεις για να γνωρίσουν τις δραστηριότητες των συνεταιρισμών.

Η ομάδα  28- 30/4 επισκέφτηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου και εντυπωσιάστηκε από τη δέσμευση του συνεταιρισμού για βιώσιμη και συνεργατική γεωργία και έμαθαν για τα καινοτόμα έργα και τις πρωτοβουλίες του συνεταιρισμού. Είχαν επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν από κοντά τα βοσκοτόπια και να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές  συνθήκες όπου ζουν και αναπτύσσονται οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μοναδικότητα της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. οφείλεται στο τρόπο παρασκευής της, αποτελείται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς. Ακολούθησαν γευστικές δοκιμές με βασικό συστατικό τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π..

Επιπλέον, συναντήθηκαν με ντόπιους παραγωγούς πατάτας Π.Γ.Ε., οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί τους τις εμπειρίες τους από τη δουλειά στον συνεταιρισμό. Οι πατάτες Π.Γ.Ε. των παραγωγών-μελών της, μετά τον απαραίτητο έλεγχο, τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές εγκαταστάσεις στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου επισκέφτηκαν. Η πατάτα Π.Γ.Ε. από τη Νάξο αποτελεί ένα επίσης σημαντικό μέρος της τοπικής γαστρονομικής κληρονομιάς. Αυτό το είδος πατάτας καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί και έχει μοναδική γεύση, υφή και  διαιτητικές ίνες.

Τόσο η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. όσο και η Πατάτα Π.Γ.Ε. αποτελούν σημαντικά συστατικά της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας της Νάξου. Αυτά τα δύο προϊόντα είναι βέβαιο ότι θα φέρουν τους καταναλωτές λίγο από τα ελληνικά νησιά στο τραπέζι τους.

Η ομάδα  1-2/5 επισκέφτηκε το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης,  το οποίο είναι ένα εμβληματικό νησί στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων. Είναι ο τέλειος προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία, όπου το μαγευτικό τοπίο της καλντέρας και η γαστρονομία θα προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία. Είναι επίσης γνωστό, για τα Π.Ο.Π. προϊόντα τηςΑσύρτικο, Φάβα και Τομάτακι. Ο οίνος Ασύρτικο Π.Ο.Π. παράγεται από τους τοπικούς αμπελώνες του Συνεταιρισμού, είναι ιδιαίτερα περιζήτητος από τους λάτρεις του κρασιού σε όλο τον κόσμο και αποτελεί αληθινή απόδειξη της πλούσιας οινοποιητικής παράδοσης του νησιού.

Το Ασύρτικο Π.Ο.Π. είναι μια

λευκή ποικιλία αμπελιού, που καλλιεργείται στο νησί της Σαντορίνης. Έχει έναν ξεχωριστό ορυκτό χαρακτήρα, με ένα λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών, λεμονιού και πράσινου μήλου. Το Ασύρτικο Π.Ο.Π. είναι ένας ξηρός, τραγανός οίνος που συνδυάζεται τέλεια με θαλασσινά. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα λευκά κρασιά στον κόσμο και παράγεται από τον Συνεταιρισμό Santos Wines.

Η φάβα Π.Ο.Π. είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Σαντορίνης που παρασκευάζεται από το αυτοφυές λαθούρι (Lathyrus clymenum), που φύεται στη Σαντορίνη έχει μοβ λουλουδάκια και το βρίσκουμε και σε άλλα 8 νησιά των Κυκλάδων. Το έδαφος της Σαντορίνης είναι ηφαιστειογενές και παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα σε περιεκτικότητα θρεπτικών στοιχείων και στην διαθεσιμότητα αυτών. Το «Τοματάκι Σαντορίνης» Π.Ο.Π.  αποτελεί έναν τοπικό οικότυπο του είδους Lycopersicon esculentum Mill. ο οποίος διαθέτει ιστορική καταγωγή, διακριτή ταυτότητα, παραλλακτικότητα, ειδική προσαρμοστικότητα στην ξηρασία και την ηφαιστιογενή ασβεστο- αλκαλική σύσταση της θηραϊκής γης και είναι συνδεδεμένος με το παραδοσιακό σύστημα καλλιέργειας χαμηλών εισροών.

Οι  Συνεταιρισμοί της Νάξου και της Σαντορίνης είναι απαραίτητοι για την οικονομία των νησιών, καθώς παρέχουν την δυνατότητα στους τοπικούς παραγωγούς να έχουν πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη αγορά, να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη και να έχουν πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα. Αυτό τους επιτρέπει να αυξήσουν τις αποδόσεις και τα εισοδήματά τους, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη συνολική οικονομική ανάπτυξη των νησιών. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συνεταιρισμοί είναι μια σημαντική πηγή απασχόλησης, καθιστώντας τους ουσιαστικό μέρος της οικονομίας. Όπως γίνεται σαφές η λειτουργία των Συνεταιρισμών είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Οι δημοσιογράφοι έφυγαν από τα νησιά έχοντας μεγαλύτερη κατανόηση της σημασίας των συνεταιρισμών και των δυνατοτήτων που έχουν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές. Οι ιστορίες των δημοσιογράφων θα βοηθήσουν στη διάδοση του μηνύματος του συνεταιρισμού σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Οι «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ξεχωριστά Ελληνικά προϊόντα όπως: φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη – παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τη

δράση της στηρίζει με υπερηφάνεια όλα τα μέλη της, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της σε όλους τους παραγωγούς  και δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσω της έντυπης και διαδικτυακής καμπάνιας αλλά και μέσω εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του προγράμματος.

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα, τα προϊόντα και τους παραγωγούς:

στην ιστοσελίδα ,στο facebook και στο Instagram .

Μικροί Θησαυροί