1ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΣΕ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ «Μικροί θησαυροί της Ευρώπης» διενεργήθηκε από 30/1 -3/2 2023 το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι εξοικείωσης με τα τοπικά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα των περιοχών της Αμφιλοχίας, Καλαβρύτων, Αιγίου και Νεμέας.
Το Group που συμμετείχε στο πενταήμερο ταξίδι απαρτίζονταν από δημοσιογράφους γαστρονομίας, ηγέτες κοινής γνώμης και food blogger.
To Group επισκέφτηκε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής της περίφημης ελληνικής Π.Ο.Π φέτας στις περιοχές της Αμφιλοχίας και Καλαβρύτων όπου ξεναγήθηκε από τους υπευθύνους των τυροκομείων σε όλα τα στάδια παραγωγής της φέτας Π.Ο.Π.
Είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί από κοντά τα βοσκοτόπια και να γνωρίσει τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες όπου ζουν αναπτύσονται τα αιγοπρόβατα και οι οποίες προσδίδουν στο γάλα και συνεπώς στη φέτα αυτό τον ιδιαίτερο επιτυχημένο γευστικό χαρακτήρα.
Ακολούθησαν γευστικές δοκιμές των τυριών και εδεσμάτων με βασικό συστατικό τη φέτα Π.Ο.Π. όπως τυρόπιτες, φέτα τυλιχτή σε φύλλο με μέλι, χωριάτικες σαλάτες με φέτα, τυροπιτάρια και πολλά άλλα.
Στην περιοχή της Αιγιάλειας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία επεξεργασίας και συσκευασίας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας Βοστίτσα Π.Ο.Π.
στο υπερσύχρονο εργοστάσιο της περιοχής του Αιγίου και να ξεναγηθούν στους αμπελώνες
όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες με την επίδραση της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας είναι ιδανικές για την παραγωγή του εξαίρετου αυτού φυσικού προϊόντος της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας Π.Ο.Π.
Στην περιοχή της Νεμέας επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου του Συνεταιρισμού όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης Αγιωργίτικου Π.Ο.Π. Νεμέας και φυσικά να γευτούν το περίφημο Αγιωργίτικο κρασί.
Ενημερώθηκαν από ειδικό οινολόγο για τον τρόπο καλλιέργειας της αυτόχθονης ερυθρής ποικιλίας του Αγιωργίτικου οίνου που καλλιεργείται στη περιοχή της Νεμέας και την καθιστά τη μεγαλύτερη οινοποιητική παραγωγό περιοχή, ενιαίων αμπελώνων Αγιωργίτικου στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και να ενημερωθούμε και για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.
Οι «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ξεχωριστά Ελληνικά προϊόντα όπως: φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη – παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.
Τα συνεταιριστικά προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. κατάγονται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σπανιότερα χώρα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η φήμη τους οφείλονται στις ιδιαιτερότητες της τοπικής φύσης, τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού περιβάλλοντος, αλλά και τους ανθρώπους που τα παράγουν με συγκεκριμένες διαδικασίες. H Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει έμπρακτα τη διαφορετικότητα των τόπων, των μεθόδων, των παραδόσεων αλλά και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών. Για αυτό το λόγο, προστατεύει την παραγωγική τους διαδικασία και δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές να τα γνωρίσουν καλύτερα, να τα στηρίξουν και με τη σειρά τους να γίνουν Πρεσβευτές των ποιοτικών αυτών προϊόντων προς τους τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τη δράση της στηρίζει με υπερηφάνεια όλα τα μέλη της, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της σε όλους τους παραγωγούς και δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσω της έντυπης και διαδικτυακής καμπάνιας αλλά και μέσω εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του προγράμματος.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα, τα προϊόντα και τους παραγωγούς στην ιστοσελίδα , στο Facebook και στο Instagram .